Nasz blog

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

 

leniwe z serem

Kluski leniwe, w niektórych regionach Polski zwane też pierogami leniwymi, to jedno z najbardziej klasycznych i popularnych dań kuchni polskiej. Większości z nas ich smak kojarzy się z dzieciństwem i beztroską. Zaletą tej potrawy jest możliwość podawania jej na różne sposoby. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji słonej. Jeśli zatem jesteś smakoszem różnego rodzaju serów: francuskich, greckich czy też polskich serów z Podhala lub klasycznych serów twarogowych koniecznie wypróbuj nasz przepis na kluski leniwe!

Czytaj więcej

Maszyna do produkcji sera

Co oznacza „krzyżówka” w produkcji serów?

Produkcja sera w Polsce ma długą tradycję, a produkowane na terenie naszego kraju sery są niezwykle smaczne. Dzięki przywiązaniu do tradycji oraz dbałości o dobrej jakości składniki polskie sery wyróżnia bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju organizmu. Ze względu na zastosowanie kilku rodzajów mleka tworzone są wyjątkowe w smaku sery, które z powodzeniem goszczą na wielu polskich i zagranicznych stołach.

Czytaj więcej

Oscypki

Jakie składniki odżywcze zawierają sery owcze?

Ser owczy zalicza się do żywności lekkostrawnej, ze względu na strukturę tłuszczów, jakie zawiera w sobie.

 

Czytaj więcej

Witamy na blogu – Sery Góralskie!

Witamy na blogu – Sery Góralskie!

Przetwórstwo mleka. Ryszard Smoleń

Czytaj więcej

kawałek sera podany na talerzu

CHARAKTERYSTYKA SERÓW PODPUSZCZKOWYCH

Sery to produkty tradycyjne, bardzo smaczne i zdrowe, ze względu na bogactwo składników odżywczych, m.in. wapnia i witamin, np. A, B, D, E.

Czytaj więcej

wiele różnych kawałków sera

Dlaczego kochamy sery góralskie?

Po okresie niezwykłej popularności w Polsce serów francuskich przyszła pora na powrót na nasze stoły serów rodzimej produkcji. Wyroby z Podhala podbijają podniebienia, a Polacy na powrót pokochali tradycyjne oscypki. Sprawdź dlaczego!

Czytaj więcej

sery leżące na drewnianej półce

Jak robi się ser z mleka owczego?

Bogate w wartości odżywcze mleko owcze jest cenione ze względu na swój specyficzny smak, ale przede wszystkim z powodu serów, jakie są z niego wyrabiane.

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.