Nasz blog

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

 

polskie sery

O wyrobach z owczego sera mówi się ostatnimi laty coraz więcej. Nie bez powodu. To źródło nie tylko ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, ale również nieoceniona pomoc w walce z wieloma schorzeniami. Dzisiaj chcielibyśmy poświęcić nasz wpis serom owczym. Zastanowimy się, dlaczego akurat sery z mleka owczego są zdrowe? Jakie korzyści dla naszego organizmu możemy zaobserwować, jedząc ser owczy?

Jakie są rodzaje sera z mleka owczego?

W zależności od sposobu produkcji istnieje kilka gatunków sera owczego. W Polsce znane są na pewno dwa rodzaje sera oscypek i bryndza. Oscypek to polski ser wyrabiany w Tatrach w całości z mleka owczego. Dostępny jest w ozdobnych kształtach najczęściej jako ser wędzony. Bryndza zrodziła się na Słowacji, ale wyrabiana jest też w Polsce. Ma charakterystyczny słony smak, miękką grudkowatą konsystencję. Do innych gatunków sera owczego produkowanych w różnych częściach Europy zaliczamy: Roquefort, Feta, Manchego, czy też Pecorino Romano, bliskie naszej tradycji korabacze. Wspólną cechą wspomnianych serów jest zawartość znacznych ilości soli i dużej zawartości tłuszczu (w 100 g bywa, że jest go nawet 81%). Czy słone i tłuste sery mogą być zdrowe?

ser z mleka owczego

Czytaj więcej

Witamy na blogu – Sery Góralskie!

Witamy na blogu – Sery Góralskie!

Przetwórstwo mleka. Ryszard Smoleń

 

Witamy na naszym blogu. Powstał on po to, żeby zaprezentować i przybliżyć ofertę naszej firmy. Znajdziesz tu artykuły przedstawiające oferowane przez nas produkty oraz świadczone usługi. Zachęcamy do lektury!

Zestaw serów

Charakterystyka serów podpuszczkowych

Sery to produkty tradycyjne, bardzo smaczne i zdrowe, ze względu na bogactwo składników odżywczych, m.in. wapnia i witamin, np. A, B, D, E.

Istnieje bardzo dużo rodzajów serów. Możemy je klasyfikować na poszczególne grupy, ze względu na rozmaite kryteria, np. rodzaj mleka, z którego się je wytwarza lub technologię stosowaną przy ich robieniu. Choć nie wszyscy zdają sobie sprawę, większość znanych nam serów to sery podpuszczkowe. Poza nimi możemy jeszcze wyróżnić sery kwasowe, które powstają wskutek działania bakterii kwasu mlekowego. W ten sposób powstają np. tzw. sery pomazankowe, które potocznie nazywamy „serami białymi”, jak choćby popularna bryndza. Przyjrzyjmy się jednak bliżej wszechobecnym serom podpuszczkowym.

Ser na talerzu

Czytaj więcej

Dlaczego kochamy sery góralskie?

Po okresie niezwykłej popularności w Polsce serów francuskich przyszła pora na powrót na nasze stoły serów rodzimej produkcji. Wyroby z Podhala podbijają podniebienia, a Polacy na powrót pokochali tradycyjne oscypki. Sprawdź dlaczego!

Kochamy góralskie sery, bo są zdrowe i ekologiczne!

Sery góralskie są przede wszystkim zdrowe. Produkowane od lat według tradycyjnej receptury, na mleku wyłącznie od własnych krów gospodarza, zachowały swoje walory zdrowotne i smakowe. Nie zawierają konserwantów, polepszaczy, aromatów syntetycznych ani barwników oraz wędzone są w sposób naturalny. Ręcznie wyrabiane, zachwycają aromatem i naturalną barwą.

Oscypki i korbacze są po prostu… pyszne!

Kolejnym powodem, dla którego sery góralskie znów goszczą na polskich stołach jest ich wyjątkowy smak. Wędzone lub naturalne gałki z mleka krowiego przypominają w smaku nieco zwykłe żółte sery, jednak są od nich bardziej delikatne. Oscypki z mleka owczego posiadają charakterystyczny słonawy posmak, a korbacze, przywodzące na myśl nitki makaronu ze względu an swój wygląd, przekonają nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

 

zestaw serów

Czytaj więcej

Jak robi się ser z mleka owczego?

Bogate w wartości odżywcze mleko owcze jest cenione ze względu na swój specyficzny smak, ale przede wszystkim z powodu serów, jakie są z niego wyrabiane.

Najbardziej popularny w Polsce jest oscypek. Zdecydowana większość mleka owczego przeznaczana jest właśnie na jego produkcję. Jednak z mleka owczego wytwarza się również min. bryndzę i bundz. Nie tylko w Polsce sery z mleka owczego cieszą się popularnością. Na świecie produkuje się Fetę – w Grecji, Roquefort – we Francji, Manchego – w Hiszpanii, czy Pecorino – we Włoszech.

Jak powstaje ser z mleka owczego?

Najpopularniejsze w Polsce sery z mleka owczego – oscypki – powstają w bacówkach, z zachowaniem tradycyjnych metod wytwarzania. Meko owcze jest dostępne od maja do września i to właśnie wtedy wytwarzane są sery. Proces powstawania serów owczych przebiega następująco:

1. Mleko owcze przecedza się. Zgodnie z tradycją używa się do tego lnianego płótna. Przelewanie mleka usuwa zanieczyszczenia.

2. Do zlanego mleka dodawana jest podpuszczka (enzym trawienny). Obecnie podpuszczka może występować w formie syntetycznej, jednak tradycyjnie stosuje się klag. Jest to enzym trawienny pozyskany z żołądków jagniąt lub cieląt.

3. Dzięki działaniu podpuszczki, tworzy się masa serowa, która jest następnie odciskana.

4. Odciśnięty i uformowany ser pozostawia się na dobę w solance. Ma to na celu usunięcie z niego nadmiaru wody oraz zabicie bakterii.

5. Po wymoczeniu rozpoczyna się leżakowanie sera oraz jego ewentualne wędzenie (w przypadku oscypka). Tradycyjnie w bacówkach oscypki wędzi się drewnem świerkowym lub sosnowym.

zbiór serów

Jak rozpoznać ser z mleka owczego?

Sery owcze mają charakterystyczny bardziej wyrazisty, ostry smak w porównaniu do delikatniejszych serów z mleka krowiego. Oscypek z owczego sera powinien skrzypieć pomiędzy zębami. Smak serów owczych zależny jest również od mleka, z jakiego zostały one wytworzone. Istnieje, tak zwany, bundz majowy, który, jak sama nazwa sugeruje, powstaje z mleka pozyskanego z wiosennego wypasu. Bryndza z mleka owczego ma intensywny oraz słony smak. Warto podkreślić, że zarówno oscypek, jak i bryndza są produktami regionalnymi, które są chronione przez prawo Unii Europejskiej.

Tradycyjne sery wytwarzane z mleka owczego cieszą się niemalejącą popularnością. Ich oryginalny smak oraz sposób wytwarzania wpisuje się w trend slow foodu oraz powracania do naturalnych, nieprzetworzonych produktów. To wielki powrót do korzeni nie tylko związany ze zdrowiem, ale także z pielęgnowaniem tradycji i kultury.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.