Co oznacza „krzyżówka” w produkcji serów?

Produkcja sera w Polsce ma długą tradycję, a produkowane na terenie naszego kraju sery są niezwykle smaczne. Dzięki przywiązaniu do tradycji oraz dbałości o dobrej jakości składniki polskie sery wyróżnia bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju organizmu. Ze względu na zastosowanie kilku rodzajów mleka tworzone są wyjątkowe w smaku sery, które z powodzeniem goszczą na wielu polskich i zagranicznych stołach.

Analiza rynku mleka

Produkcja mleka w Polsce jest jedną z dziedzin gospodarki, która cały czas się rozwija. Obecny rynek mleka zmusza producentów do zwiększania produkcji przy jednoczesnej minimalizacji kosztów przeznaczanych na remont stada czy kosztów zabiegów weterynaryjnych. Dlatego jednym z najczęściej wykorzystywanych sposobów maksymalizacji produkcji jest krzyżowanie międzyrasowe krów mlecznych. Krzyżowanie to inaczej mówiąc, kojarzenie dwóch osobników z dwóch lub większej ilości różnych ras. Pozwala to na optymalizację produkcji mleka, które następnie wykorzystywane jest w produkcji serów oraz innych produktów mlecznych.

 

Jakość mleka

Do produkcji serów wykorzystuje się mleko najwyższej jakości i czystości, które najlepsze pochodzi od krów z krzyżówki kilku gatunków bydła mlecznego. Na jakość mleka wpływa stan zdrowia zwierząt, ponieważ do celów serowarskich nadaje się tylko mleko od zdrowych krów. Skrzep powstały z mleka od chorych zwierząt jest luźny, a czas tworzenia się skrzepu pod wpływem podpuszczki jest wydłużony. Nie bez znaczenia dla jakości mleka jest higiena udoju i przechowywanie mleka. Brak odpowiedniej higieny oraz niewłaściwy sposób przechowywania mleka może prowadzić do rozwoju bakterii typu Coli, które mogą z kolei prowadzić do wczesnego wzdęcia serów jeszcze w czasie prasowania lub we wczesnym etapie dojrzewania. Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na jakość mleka jest żywienie zwierząt. Dieta krów różni się w okresie zimowym i letnim, dlatego warto zadbać o prawidłowe odżywianie przez cały rok, co pozwoli zachować wysoką jakość mleka niezależnie od pory roku.

Nieodpowiednie żywienie bogate w kiszonki może wpływać na rozwój bakterii masłowych Clostridium tyrobutyricum, które mogą powodować wzdęcia serów w okresie dojrzewania i w konsekwencji uniemożliwiają produkcję dobrych serów. Tylko dobre mleko, pochodzące od wysokiej jakości krów wpływa na smak oraz konsystencję produkowanego sera naturalnego.

Maszyna do produkcji sera

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.