Góralskie sery idealne na zagryzkę

Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować prawdziwych góralskich serów z Podhala lub innych regionów, wie, że ich smaku nie da się zapomnieć. Na samą myśl o ponownym skosztowaniu ślinianki zaczynają mocniej pracować. Właśnie dlatego są one tak chętnie kupowane przez turystów podczas pobytu w polskich górach. Jednak z uwagi na ich kaloryczność dobrym pomysłem jest jedzenie ich w formie zagryzki przy różnych okazjach.

Mogą one Wam służyć przystawka przed głównym posiłkiem lub słona przekąska podczas spotkania towarzyskiego. Oczywiście warto też dodawać je do dań, aby nabrały one więcej charakteru, a zjedzenie małego oscypka lub kilku korbaczy w ciągu dnia, da Wam dużo energii do dalszej pracy. Jakie góralskie sery są najchętniej wybierane przez Polaków i czy nadają się na zagryzkę? Dowiedzmy się!

Popularne góralskie sery

Bezdyskusyjnie najpopularniejszym serem pochodzącym z polskich gór jest oscypek. Nie jest to przypadek, ponieważ smak, zapach i legenda, jakie idą wraz z tym produktem, są niepowtarzalne. Można go podawać na zimno w plastrach lub pokrojony w kostkę. Oscypka, który ma niewielkie rozmiary, można zjeść w całości, ale najlepiej będzie smakował po podgrzaniu z dodatkiem żurawiny. Chyba nie osób, które są w stanie oprzeć się takiej przyjemności. Doskonałą propozycją na zagryzkę są też korbacze, które dzięki swojemu kształtowi pozwalają na szybkie zjedzenie ich w trakcie przerwy w pracy lub w ramach przekąski. Te serowe warkocze mogą mieć smak naturalny lub wędzony, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Innym góralskim specjałem jest tzw. gałka produkowana z mleka krowiego. Oznacza to, że będzie miała ona zupełnie inny smak niż wspomniane do tej pory sery, jest ona delikatniejsza. Podobnie jak inne produkty może być podawany w plastrach lub w postaci drobnej kostki.

 

Popularne sery pochodzące z polskich gór stanowią doskonałą zagryzkę przy wielu okazjach. Szczególnie dobrze kojarzą się w połączeniu z piwem, które gasi pragnienie wywołane słonawym smakiem przekąsek. Dzięki temu, że są wprost wyśmienite i zdrowe, cieszą się coraz większą popularnością. Czy wiesz już, na który Ty masz ochotę?

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.