Sery korbacze

Historia serów korbaczy to przeszło dwieście lat. Produkowane są ze świeżego mleka krowiego, co daje im niepowtarzalny smak i aromat. Formowane są w kształt długich nitek, podobnych do makaronu, najczęściej splecionych w warkocz lub wiązki. Sery te są łagodne w smaku, więc idealnie skomponują się z każdym daniem – można również jeść je jako przegryzkę. Bardzo często podaje się je na góralskich weselach, właśnie jako zagryzkę, można również dodać je do sałatek. Można spotkać zarówno korbacze wędzone o ciemnobrązowej barwie, jak i niewędzone, całkowicie jasne. Ten typ serów na Słowacji nazywany jest „korbačik”.

Sery korbacze

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.